Hoe maak ik.... petit-fours!
Begin met het bakken van een kapsel in het gewenste formaat. Het makkelijkst gaat dat in een uitschuifbare rechthoekige bakrand. Ik reken meestal stukjes van 5 bij 5 cm per persoon. Dan aan alle kanten van het kapsel een of twee cm extra om later een nette rand te kunnen snijden. Dus in het voorbeeld had ik 40 petit fours nodig, dit heb ik verdeeld over twee kapsels voor 20 personen. Een kapsel is dan dus 5 x 5 cm lang en 4 x 5 cm breed, plus 1 cm rondom: (25+2) x (20+2) = 27 x 22 cm.
Dan de kapsels snijden en vullen als gewoonlijk. Daarna alleen de bovenkant afsmeren met bv. botercreme. Dan de bovenkant bekleden. Voor elke petit four van 5 x 5 cm reken ik ongeveer 15 gr marsepein of fondant. Dus voor het bekleden van een kapsel voor 20 petit fours gebruik ik 300 gr marsepein of fondant.
Dit uitrollen tot een lap van minimaal 27 x 22 cm, en over het afgesmeerde kaspel leggen. Mooi smootheren.
Dan ziet het er zo uit:
Daarna snijd je het bekleedde kapsel op de juiste maat (in dit geval 20 x 25 cm) m.b.v. een sjabloon van papier.
Het resultaat ziet er dan zo uit.
Op het sjabloon zijn ook de vierkantjes van 5 x 5 cm aangegeven. Leg het weer om het bekleedde kapsel en prik gaatjes met een schone speld op de hoekpunten door het papier heen in de marsepein of de fondant.
Op deze manier kun je zien waar je straks moet gaan snijden. Kerf met een schoon scherp mes alvast de lijnen in, door de speldenprikken heen.
Daarna kun je alle gebakjes apart in caisses/cupcake vormpjes zetten.
En natuurlijk decoreren!!!! Klaar !
Hoe maak ik.... Marshmallow fondant (MMF)!
Marshmallow fondant maken is heel makkelijk, vooral omdat je geen ingewikkelde ingrediënten nodig hebt, zoals glycerine en poedergelatine wat in veel fondant recepten voorkomt.
Daarbij is de werkwijze ook heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is: marshmallows, poedersuiker (of liever suikerbakkerspoeder) , een grote kom, een magnetron (en anders eventueel au-bain-marie), een vork, een eetlepel, water, een maatbeker en eventueel kleurstof.
Hier maak ik mmf van een zak van 300gr witte marshmallows. Deze doe ik in een magnetron bestendige kom samen met twee eetlepels water.
Als ik de fondant gekleurd wil hebben voeg ik gelijk wat kleurstof toe.
Dit gaat 45 seconden in de magnetron op 600 Watt (eventueel na doorroeren nog 15 seconden langer als de marshmallows niet genoeg gesmolten zijn.
Na doorroeren ziet het er dan zo uit:
Hierbij voeg ik twee koppen (dus 500 ml poedersuiker).
Nu ga ik dat doorroeren met een vork. Dit is heel plakkerig en zacht nog.
Doorroeren tot de poedersuiker zoveel mogelijk opgenomen is.
Hierna doe ik er nog een kop (250 ml) poedersuiker bij en probeer dit met de vork ook zoveel mogelijk door te roeren.
Nu wordt het al behoorlijk stevig en moet ik teveel kracht zetten om alles erdoor te roeren.
Ik strooi een halve kop poedersuiker uit op mijn werkblad. En keer de kom met marshmallows en poedersuiker hierop om. Schraap met de vork zoveel mogelijk uit de kom op het werkblad.
Nu zorg ik dat er wat poedersuiker op mijn handen zit en duw de plakkerige fondant met de poedersuiker steeds voorzichtig door elkaar. Af en toe de klont fondant optillen en de poedersuiker eronder en eroverheen verdelen en voorzichtig blijven duwen met vooral de vingertoppen. Zo zorg je dat niet je hele handen plakkerig en vies worden.
Voeg steeds wat poedersuiker toe en na een tijdje wordt het geheel steviger en kun je voorzichtig echt gaan kneden. Blijf zorgen voor voldoende poedersuiker op je werkblad en op je handen. Ga hiermee door tot je van de fondant een stevige bal kunt vormen. In dit voorbeeld heb ik de fondant achteraf gewogen. Het bleek 865 g te zijn, m.a.w. naast de 300 g marshmallows en twee eetlepels water (2 * 15 ml = 30 g) heb ik 865 - (300 + 30) = 865 – 330 = 535 g poedersuiker toegevoegd (NB: dit kan verschillen per soort marshmallows en de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid) Een beetje plakkerig blijft het wel, dat is niet erg. Houd er rekening mee dat de fondant nu nog een beetje warm is en bij afkoelen nog steviger wordt.
Als je klaar bent kun je deze bal fondant in tweeën delen en goed stevig inpakken in huishoudfolie. Daarna in een stevige zak doen met een goede sluiting erop. Hierdoor kun je het best een lange tijd bewaren voor gebruik.
Succes!