Hoe maak ik.... petit-fours!
Begin met het bakken van een kapsel in het gewenste formaat. Het makkelijkst gaat dat in een uitschuifbare rechthoekige bakrand. Ik reken meestal stukjes van 5 bij 5 cm per persoon. Dan aan alle kanten van het kapsel een of twee cm extra om later een nette rand te kunnen snijden. Dus in het voorbeeld had ik 40 petit fours nodig, dit heb ik verdeeld over twee kapsels voor 20 personen. Een kapsel is dan dus 5 x 5 cm lang en 4 x 5 cm breed, plus 1 cm rondom: (25+2) x (20+2) = 27 x 22 cm. Dan de kapsels snijden en vullen als gewoonlijk. Daarna alleen de bovenkant afsmeren met bv. botercreme. Dan de bovenkant bekleden. Voor elke petit four van 5 x 5 cm reken ik ongeveer 15 gr marsepein of fondant. Dus voor het bekleden van een kapsel voor 20 petit fours gebruik ik 300 gr marsepein of fondant.
kapsel2
Dit uitrollen tot een lap van minimaal 27 x 22 cm, en over het afgesmeerde kaspel leggen. Mooi smootheren. Dan ziet het er zo uit: Daarna snijd je het bekleedde kapsel op de juiste maat (in dit geval 20 x 25 cm) m.b.v. een sjabloon van papier.
kapsel2
Het resultaat ziet er dan zo uit.
kapsel2
Op het sjabloon zijn ook de vierkantjes van 5 x 5 cm aangegeven. Leg het weer om het bekleedde kapsel en prik gaatjes met een schone speld op de hoekpunten door het papier heen in de marsepein of de fondant.
kapsel2
Op deze manier kun je zien waar je straks moet gaan snijden. Kerf met een schoon scherp mes alvast de lijnen in, door de speldenprikken heen.
kapsel2
Daarna kun je alle gebakjes apart in caisses/cupcake vormpjes zetten.
kapsel2
kapsel2
En natuurlijk decoreren!!!! Klaar !


Hoe maak ik.... Marshmallow fondant (MMF)!
Marshmallow fondant maken is heel makkelijk, vooral omdat je geen ingewikkelde ingrediënten nodig hebt, zoals glycerine en poedergelatine wat in veel fondant recepten voorkomt. Daarbij is de werkwijze ook heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is: marshmallows, poedersuiker (of liever suikerbakkerspoeder) , een grote kom, een magnetron (en anders eventueel au-bain-marie), een vork, een eetlepel, water, een maatbeker en eventueel kleurstof.
kapsel2
kapsel2
Hier maak ik mmf van een zak van 300gr witte marshmallows. Deze doe ik in een magnetron bestendige kom samen met twee eetlepels water.
Als ik de fondant gekleurd wil hebben voeg ik gelijk wat kleurstof toe.
kapsel2
kapsel2
Dit gaat 45 seconden in de magnetron op 600 Watt (eventueel na doorroeren nog 15 seconden langer als de marshmallows niet genoeg gesmolten zijn. Na doorroeren ziet het er dan zo uit:
kapsel2
Hierbij voeg ik twee koppen (dus 500 ml poedersuiker). Nu ga ik dat doorroeren met een vork. Dit is heel plakkerig en zacht nog. Doorroeren tot de poedersuiker zoveel mogelijk opgenomen is. Hierna doe ik er nog een kop (250 ml) poedersuiker bij en probeer dit met de vork ook zoveel mogelijk door te roeren.
kapsel2
Nu wordt het al behoorlijk stevig en moet ik teveel kracht zetten om alles erdoor te roeren.
kapsel2
Ik strooi een halve kop poedersuiker uit op mijn werkblad. En keer de kom met marshmallows en poedersuiker hierop om. Schraap met de vork zoveel mogelijk uit de kom op het werkblad. Nu zorg ik dat er wat poedersuiker op mijn handen zit en duw de plakkerige fondant met de poedersuiker steeds voorzichtig door elkaar. Af en toe de klont fondant optillen en de poedersuiker eronder en eroverheen verdelen en voorzichtig blijven duwen met vooral de vingertoppen. Zo zorg je dat niet je hele handen plakkerig en vies worden.
kapsel2
kapsel2
Voeg steeds wat poedersuiker toe en na een tijdje wordt het geheel steviger en kun je voorzichtig echt gaan kneden. Blijf zorgen voor voldoende poedersuiker op je werkblad en op je handen. Ga hiermee door tot je van de fondant een stevige bal kunt vormen. In dit voorbeeld heb ik de fondant achteraf gewogen. Het bleek 865 g te zijn, m.a.w. naast de 300 g marshmallows en twee eetlepels water (2 * 15 ml = 30 g) heb ik 865 - (300 + 30) = 865 – 330 = 535 g poedersuiker toegevoegd (NB: dit kan verschillen per soort marshmallows en de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid) Een beetje plakkerig blijft het wel, dat is niet erg. Houd er rekening mee dat de fondant nu nog een beetje warm is en bij afkoelen nog steviger wordt.
kapsel2
Als je klaar bent kun je deze bal fondant in tweeën delen en goed stevig inpakken in huishoudfolie. Daarna in een stevige zak doen met een goede sluiting erop. Hierdoor kun je het best een lange tijd bewaren voor gebruik. Succes!
kapsel2
kapsel2
Hoe maak ik ... Bumba (Nijn of Elmo of...?)
Begin met het maken van een vergroting van het plaatje dat je wilt gebruiken, in dit geval Bumba, maar bv Nijntje of Elmo kan ook. Dit knip je uit en gebruik je later als mal. Bak een of meer kapsels zodat je genoeg hebt om je hele figuur van te maken.
kapsel2
Knip een extra mal van bakpapier en leg die op de onderplaat waar de taart op komt. Een kartonnen plaat ingepakt met pakpapier en plastic folie is handig, daar kun je de hele taart opmaken en bekleden. De taart later nog verplaatsen is namelijk onmogelijk. De plastic folie kun je na het afmaken van de taart makkelijk schoonmaken van vlekken van vulling en marsepein/fondant.
kapsel2
kapsel2
Vul de kapsels naar wens. Leg dan de delen van de papieren mal op het gevulde kapsel.
kapsel2
kapsel2
Snijd dan met een scherp mes loodrecht langs het plaatje. Het resultaat is dan dit:
kapsel2
kapsel2
Voor kleinere delen van de figuur is het handig om het gevulde kapsel even in de koelkast te zetten zodat het goed stevig is, dan verschuiven de lagen niet zo makkelijk. Na het uistnijden kun je alle delen op de onderplaat aan elkaar puzzelen en tegen elkaar aanplakken met botercreme, daarna helemaal afsmeren met botercreme:
kapsel2
kapsel2
Dan kan je beginnen aan het bekleden. Bedenk even vantevoren de volgorde en of je de bovenkant en zijkant in een keer wilt bekleden. Voor het grootste deel van Bumba heb ik er voor gekozen om de bovenkant en zijkanten apart te bekleden ivm de moeilijke vorm. Bij bv. Elmo ging het goed in een keer. Ik ben begonnen bij de voeten. Daarna de handen. Dan jurk, dan gezicht en als laatste het hoedje.
kapsel2
kapsel2
Als alles bekleed is alle randjes afwerken met een zwarte sliert marsepein (werkt gelijk de naad weg tussen bekleding boven- en zijkant) de details van het gezicht erop puzzelen. Resultaat (deze taart is meer dan genoeg voor 30 personen):
kapsel2
Skip Navigation LinksHome > HowTo